Köp Rick and Morty Merch på Amazon Sverige →

Beth Återvänder Självsäkert Till Froopyland För Att Befria Tommy

Krönikor -

Det största mysteriet inför säsong 4

läsning - ord

Tror du också att Beth är en klon?

När Rick och Morty återvänder med säsong 4 i november, måste den nya säsongen innehålla svaret på en viktig och långvarig fråga från slutet av säsong 3: Är Beth Smith vi såg i "The Rickchurian Mortydate" den verkliga Beth eller bara en ersättnings-klon?

Rick var misstänksam nog för att försöka döda Beth, vilket ledde till att hela familjen vände sig emot honom. Nu, på väg mot säsong 4 med Rick utfryst från resten av familjen, kan den långvariga frågan om Beths legitimitet komma att bli den viktigaste plotlinjen - eller ännu ett mysterium som Rick och Morty kommer ignorera helt.

Den näst sista avsnittet från säsong 3, "The ABCs of Beth", handlar om Beths svåra val att överge sin familj via en ersättnings-klon som klimax av vad som kan vara Rick and Morty's mörkaste historia i ett avsnitt.

Vad händer om den riktiga Beth återvänder?

Vad händer om den riktiga Beth bestämmer sig för att återvända, redo att återkräva sitt liv, och hon måste ställas inför handlingen att döda sin egen klon? Vems sida skulle familjen isåfall vara på? Vad händer om resultatet blir två Beth's som bor tillsammans, sida vid sida?

Rick Och Beth Tillsammans I Froopyland I Rick And Morty
Rick tar Beth tillbaka till Froopyland.

När Beth var ett litet barn kunde hon be Rick om alla möjliga slags vansinniga, otroliga prylar. Bland annat en "strålnings-pistol", en "piska som tvingar folk att tycka om dig" och "en rosa kännande fällkniv" för att bara nämna några. “You were a scary fucking kid, man”, säger Rick till Beth i början av avsnittet. Till slut blev han så trött på Beths livliga fantasier så han "kollapsade en quantum tesseract" för att kunna skapa Froopyland, ett påhittat mini-universum som ser ut som Candyland fast med artificiella livsformer och en rad säkerhetsprotokoll.

"Han designade Froopyland för att både underhålla Beth så att inte han behövde göra det, men också för att skydda henne från sig själv," berättar Rick och Morty-författaren Ryan Elder i en Inuti 'The ABCs Beth’ video från Adult Swim.

Beth har förträngt sin barndom

Som om inte det var störande nog, blir det mycket värre när vi lär oss att som barn, lämnade Beth sin barndomsvän Tommy Lipkip för att dö i Froopyland. Förutom att han överlevde genom att kopiera sig själv med de vilda djuren och äta sin egen avkomma, så kom han så småningom även att bli dyrkad som en gud-kung. När Beth försöker få med Tommy hem för att befria sin far, som är på death row, felaktigt anklagad för mordet på Tommy i den verkliga världen, vägrar Tommy. Istället väljer hon att kapa av ett finger så att Rick kan skapa en ersättnings-klon med hjälp av Tommy's DNA.

Hela upplevelsen har tydligt påverkat Beth, som är tvungen att möta en barndom, som hon tydligt har skjutit åt sidan och ersatt med den typ av person som hon blivit som vuxen.

"Är jag ond?" Frågar hon sin far i slutet av avsnittet.

"Värre," svarar Rick. "Du är smart."

Det är då han får tanken på att ge Beth samma möjlighet som Tommy fick. Vad händer om hon övergav sitt liv och sin familj för att möta nya spännande äventyr i multiversen? Det låter frestande, eller hur?

Beth Ser Fundersam Ut Bredvid Sin Pappa Rick
Beth känner inte längre igen sig själv.

I en intervju med Adult Swim förklarar Harmon varför Rick aldrig svarade på Beths ursprungliga fråga. Han ger också en ledtråd om var Beths mörka historia är påväg, förutsatt att hon verkligen tog Rick's frestande erbjudande.

"Ondska är en konstruktion som Rick verkligen inte tror på," säger Harmon. "Universum är befolkat med dumhet, och du är den smartaste personen i den. Då kommer du alltid att vara den mest elaka. Du kommer alltid att bli belastad av deras dumhet. Du är ensam i ditt intellekt."

Rick ser en plågad själ i Beth

Rick utforskar multiversen i Rick och Morty som någon slags gud, och han känner en plågad själ i sin dotter. Vi började se bevis av detta tidigare i säsong 3 med "Pickle Rick", efter att Beth och Rick bondade med varandra över en ömsesidig längtan att bli fulla i stället för att reflektera kritiskt över vad deras gruppterapi-session hjälpte för familjens mentala hälsa.

Tack vare ett mycket mera varierat författarskap i säsong 3, satsade Rick och Morty mer på sina stöd-karaktärer, särskilt Beth. I de första två säsongerna var allt som vi verkligen kände till om Beth att hon delade sin fars förkärlek till alkohol, var otroligt olycklig i hennes äktenskap med Jerry och att oändligt försökte göra sin pappa stolt. Hennes övergivande problem och likaså osäkerhet lämnade henne tillfredsställd nog för att gifta sig med Jerry när hon blev gravid med Summer och i början av säsong 3 bestämde hon sig slutligen för att skilja sig med Jerry, ett stort steg framåt för Beth.

Bara fyra avsnitt tidigare i "The Whirly Dirly Conspiracy", levererade Rick och Morty ett Rick and Jerry äventyr som undersökte hur dessa två män relaterar till Beth. Jerry anklagar Rick för att stjäla hans familj och Rick kontrar med att hävda att Jerry förstörde Beths liv.

Beth frågar Rick rakt av vad det finns att göra, och hans råd är att hon ska göra precis som han själv gjorde för flera år sedan: "Ta av."

 

“Who do you think had more taken from them when you shot 20 CCs of liquid dream-killer into my daughter? She was Rick’s daughter, Jerry, she had options!”


Oavsett om du tycker synd om Jerry, måste du erkänna att Rick har rätt. Jerry är ett rovdjur som använder synd för att locka in sina offer. Beth var smart nog att göra vad hon drömde om. Istället bosatte hon sig med en löjlig man och en ouppfylld karriär som hästkirurg. När Rick erbjuder henne chansen att lämna sitt liv och utforska multiversen, erbjuder han henne en chans att utforska de ouppfyllda "alternativen".

Beth känner skuld i att vilja få ut mer av sitt liv, men hon kan samtidigt inte undgå att känna sig ouppfylld. Är lösningen bara att acceptera att existensen är meningslös oavsett omständigheterna, och därigenom famla efter någon sorts glädje i lyckan av ett enkelt liv? Eller är det att överge allt som håller henne tillbaka för att börja på ett nytt liv av spännande äventyr?

Är nuvarande Beth en ersättnings-klon?

Huruvida Beth gjorde valet att lämna allting bakom sig, väljer Rick att spendera tid med Beth medan kloningen av Tommy är ett anmärkningsvärt steg framåt i deras relation. Beth hävdar att anledningen till att hon krävde alla sjuka prylar från Rick när hon var barn, berodde på att hon ville spendera mer tid med honom. Här gör han ansträngningen att låta henne delta.

"Pappa?" Säger Beth när de har löst Tommy-situationen. "Jag känner att jag har spenderat hela mitt liv med att låtsas att du är en bra kille och jag har försökt att vara som du, och den hemska sanningen har alltid varit—”

Här är den fullständiga scenen av Rick och Beths konversation.

"Att jag inte är en så bra kille och du är precis som jag," avslutar Rick.

"När du vet att ingenting spelar någon roll, är universum ditt," säger Rick. "Universum är i själva verket ett djur. Det käkar det vanliga. Det skapar oändliga idioter bara för att äta upp dem ... Smarta människor får chansen att klättra till toppen, ta verkligheten för en åktur, men det kommer aldrig sluta försöka kasta dig av. Och så småningom kommer det lyckas. Det finns inget annat sätt."

Om Rick skapade en ersättnings-klon skulle det vara en exakt kopia på alla sätt, komplett med alla hennes minnen, och hon kunde återvända och (i teorin) ersätta klonen precis när hon ville. "The ABC's of Beth" ger oss aldrig ett slutgiltigt svar på något sätt, men Beths nyfunna lugna framtoning i slutet av avsnittet känns som en ganska stor ledtråd. Och en ledtråd i sammanhanget är när hon försonas med Jerry. Det börjar verkligen kännas som om vi inte har att göra med samma Beth längre.

Vad kan detta då komma att betyda för säsong 4 av Rick and Morty? Tyvärr måste vi vänta tills någon gång i november (eller kanske mycket, mycket senare) för att få reda på hur det verkligen ligger till.

// Redaktionen

Kontakta oss på: redaktionen@rickandmorty.se om det är något särskilt du vill att vi ska skriva om eller om du vill diskutera det här avsnittet vidare.


Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar från Rick & Morty Bloggen? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.