Köp Rick and Morty Merch på Amazon Sverige →

Den största

Krönikor -

Den största "Rick and Morty teorin" någonsin är i "Mortynight Run"

läsning - ord

Förutom att visa några av Rick and Mortys mest minnesvärda scener och karaktärer någonsin, skapade säsong 2: s "Mortynight Run" också en av showens viktigaste fanteorier kring olika multiverse - och till skillnad från de flesta fanteorier är denna teori troligen sann.

Man kallar den för biljetteorin. 

Säsong 2: s andra avsnitt, "Mortynight Run", följer avsnittet "A Rickle in Time", ett avsnitt med en medioker story om testikelmonster och sprucken tidsrytm. "Mortynight Run" visade dock att Rick and Morty fortfarande kunde balansera en övertygande historia i kombination med karaktärsutveckling och ett otroligt stort antal skämt per minut. Inte bara är detta en av de viktigaste avsnitten någonsin när det gäller Mortys karaktärsutveckling, men avsnittet innehåller också flera minnesvärda bitar som Roy: A Life Well Lived videospelet och oförglömliga karaktärer som Gearhead, Krombopulos Michael och det emotionella gasmolnet som Rick kallar för Fart

Morty tillbringar avsnittet med att fördöma sin farfar för att sälja högteknologiska vapen till den optimistiske lönnmördaren Krombopulos Michael, men när Morty försöker rädda Mikaels mål, Fart, slutar det istället med att Morty får massor av människor dödade. I slutändan är det Morty själv som blir tvungen att döda Fart, eftersom molnet har för avsikt att förstöra "alla kolbaserade livsformer". Han gör själva gärningen med samma anti-materia pistol han fördömde Rick för att sälja från första början.

Det är en invecklad och ironisk konstruktion som är gjord för att göra Morty till en idiot, och avsnittet gör det på ett roligt och cykliskt sätt. "Mortynight Run," blir därför ett av de viktigaste Rick and Morty-avsnitten i skildringen av filosofin för komisk nihilism. 

Fart, Morty och Rick i "Mortynight Run."
Fart, Morty och Rick i "Mortynight Run."

Mortys fina intentioner och göra-gott-attityd framställs som meningslös i ett gränslöst och farligt universum. När själva existensen blir meningslös, så blir också att ta någonting seriöst. Detta är själva kärnpunkten för vad Rick and Morty handlar om. Ricks inställning till livet är att delta helhjärtat, omedvetet och utan ånger. Han gör vad som helst för att överleva, och han har inga problem med att använda både droger, alkohol eller videospel i en spelhall i yttre rymden för att glömma livets elände och existensens smärta.

"Mortynight Run" har alla de här utmärkta delarna och vi har inte ens behandlat den otroligt roliga B-plot som leder oss till den största Rick and Morty fan teorin genom alla tider.

I den första scenen av "Mortynight Run" lär Rick Morty hur man kör hans bil i rymden, och det tar dem nästan 30 sekunder innan de inser att Jerry sitter i baksätet. (Ett fantastiskt skämt, förresten.) Det här retar upp Rick, främst för att han är upptagen och måste sälja ett olagligt vapen till en lönnmördare. Det finns inte tillräckligt med tid för att ta med Jerry hem igen, så istället släpper han av honom på Jerryboree.

Som du kan kanske kan tänka dig så är detta ett dagis för Jerrys.

Jerryboree, dagiset där Ricks från hela multiverse lämnar av sina Jerries.
Jerryboree, dagiset där Ricks från hela multiverse lämnar av sina Jerries.

I sann Jerry anda blir han omedelbart förolämpad av enbart tanken på att bli behandlad med sådant fullständigt förakt. Men han inser snabbt att Jerryboree har allt han behöver: Det finns en Beth-maskot som älskar honom, han omges med människor som får honom att känna sig smart, och han kan titta på Midnight Run, en av hans favoritfilmer, precis när han vill.

Den fundamentala premissen för Jerryboree bygger på Rick and Mortys mest värdefulla berättar-resurs: multiverse. Och ingenstans är det tydligare än i den ovannämnda Biljetteorin.

Vi förklarar "The Ticket Theory"

Biljetteorin populariserades först i en YouTube-video från The Save Point Guild som heter "The Secret of the Ticket". I videon som är över 11 minuter lång bryter man ner och reder ut alla inkonsekvenser i showen, så låt mig sammanfatta videon för dig: Vi ser nog inte exakt samma Rick och Morty par i varje avsnitt. Och här är varför.

Rick är stressad när han lämnar in sin Jerry på Jerryboree, och när han fyller i formuläret är han Rick C-137. Han markerar Jerrys dimension som "N/A", för i avsnittet "Rick Potion No. 9" förvandlade Morty och Rick C-137 alla som bor i deras universum till Cronenberg-monster, ofta kallat som ersättnings-dimensionen. Personen vid disken ger dem ett kvitto för att veta vilken Jerry som är deras när de återvänder, men på kvittot som de får står det inte inte C-137. Det står 5126. 

I slutet av avsnittet, när Morty och Rick ska hämta tillbaka sin Jerry, har Morty olyckligtvis tappat biljetten, och det uppstår förvirring och Jerry-blandning.

Anledningen till varför alla tror på Ticket Theory.

Varför är Biljetterorin och "Mortynight Run" så viktig?  

När Morty och Rick är på väg för att hämta Jerry i slutet av avsnittet, tar Rick upp en massa gröna stenar med rosa kristaller. Vi ser att Rick dumpar dessa kristaller i papperskorgen två episoder senare i början av "Total Rickall", en av de bästa avsnitten någonsin i vilka alien parasiter planterar falska minnen i familjen. I den verkligheten har en alien som heter Mr. Poopybutthole känt familjen i flera år. Vi blir vilseledda att tro att han också är en av dessa parasiter, men i slutet av det här avsnittet lär vi oss att han faktist är riktig.

I huvudsak innebär detta att det mesta av säsong 2 kan ha ägt rum i en alternativ verklighet där Mr. Poopybutthole är en nära vän till familjen. Under lång tid gav detta bränsle till olika fan teorier om hur showen skulle komma runt Ricks fängelsestraff av Galactic Federation i slutet av säsong 2. Den möjligheten med teorin spelades uppenbarligen inte ut, men i dessa dagar är Biljetteorin fortfarande en viktig påminnelse om hur många realiteter det finns där en Morty och en Rick kan lämna in en Jerry på dagis. 

// Redaktionen

Kontakta oss på: redaktionen@rickandmorty.se om det är något särskilt du vill att vi ska skriva om.


Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar från Rick & Morty Bloggen? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.