Köp Rick and Morty Merch på Amazon Sverige →

Varje Rick and Morty avsnitt följer samma enkla struktur

Krönikor -

Varje Rick and Morty avsnitt följer samma struktur

läsning - ord

I Rick and Morty, spenderar huvudkaraktärerna Rick Sanchez och Morty Smith varje avsnitt ute på ett nytt, spännande, fräscht, högtflygande äventyr genom att utforska den omfattande multiversen i Ricks rymdskepp gjord utav gamla sopor. Varje avsnitt verkar alltid så nyskapande och annorlunda trots att de alla faktiskt följer exakt samma tydliga struktur.

"Story Circle" finns i både Star Wars & Harry Potter

Tro det eller ej, så följer TV-serien Rick and Morty en strikt berättar-teknik kodifierad av den amerikanske professorn i mytologi, Joseph Campbell. De båda skaparna bakom serien, Dan Harmon och Justin Roiland, skriver varje avsnitt enligt samma formula som man kallar för "Story Circle." Den här typen av berättar-teknik är själva hjärtat i de flesta stora historier som exempelvis Star Wars och Harry Potter. I själva verket är det så att varje bok, film, show, berättelse eller spel du någonsin har läst, sett, hört eller spelat, i slutet av dagen är uppbyggt enligt samma struktur.

Dan Harmon's Story Circle Innehåller 8 Olika Steg
Varje Rick and Morty avsnitt följer samma enkla struktur

"Story Circle" förklarad

I pilotavsnittet av Rick and Morty går "Story Circle" så här: Först har du en hjälte. I det här fallet är det Morty Smith. Hjälten börjar resan hemma i sin komfortzon (tråkigt liv som en genomsnittlig högstadie-kille), där han vill ha något men inte lyckas få det. Morty vill ta sin crush Jessica ut på dejt, eller han vill åtminstone kunna prata med henne.

Därefter får hjälten en uppmaning till handling, vilket leder honom till en obekant situation. Morty får dock inte så mycket till uppmaning då han mer eller mindre blir tvingad av sin farfar Rick Sanchez att följa med honom ut på äventyr. Rick följer också mestadels samma berättar-formula, "The Heros Journey"). Hur som helst hamnar Morty i en extremt obekant situation genom att kliva igenom den gröna portalen som leder honom till en psykedelisk värld, full av aliens.

Nästa steg för vilken hjälte som helst är att anpassa sig till dennes nya, okända omgivning. Morty gör ett ganska bra jobb genom att lära sig att han ska "go with the flow" (förutom att falla ner för en klippa och bryta båda benen), och lyckas ta sig igenom den galna världen, mestadels oskadd.

Hjälten får tillslut precis vad han vill ha på detta äventyr (Morty får självförtroendet han så desperat behöver för att kunna prata med Jessica), men han hamnar alltid i situationen där han betalar ett högt pris för att få det. I Mortys fall måste han betala detta pris flertalet gånger, som att föra upp mega-frön upp i rumpan eller att för evigt leva med skulden med att ha dödat en man med både fru och barn. Hjälten har nu fått vad han kom för, så han återvänder tillbaka till det för honom bekanta.

"I´m gonna need you to put them way up inside your butthole morty"
"I'm gonna need you to put them way up inside your butthole morty"


Det är dock inte så enkelt. Hjälten kommer att ha förändrats från sin tid på detta äventyr - ibland till det bättre, ibland till det värre. Morty återvänder tillbaka till gymnasiet med sitt nyfödda mod, men också med ett nytt (och kanske oönskat) perspektiv på hur världen fungerar.

Morty passerar sömlöst genom alla de åtta stegen av "The Heros Journey". Men följer Rick också alltid den här vägen? Inte alltid. Rick är inte alls lika förutsägbar som Morty även om han tenderar att följa de 8 stegen för "Hjältens resa" för det mesta.

// Redaktionen

Kontakta oss på: redaktionen@rickandmorty.se om det är något särskilt du vill att vi ska skriva om.


Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar från Rick & Morty Bloggen? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.