Fri Frakt Över 499 SEK | 10% Nykundsrabatt Kod: C-137

Rick Och Den Upprörda Presidenten I Det Oval Rummet I TV-serien Rick And Morty

Krönikor -

Finalen av säsong 3 förutspådde Trump's USA

läsning - ord

I början av säsongsfinalen av Rick och Morty säsong 3, "The Rickchurian Mortydate", undersöker Morty och Rick "Kennedys Sex-Tunnlar" under Vita huset, gnällandes om hur presidenten "behandlar dem som Ghostbusters." När de slutligen utan att informera presidenten lämnar för att spela Minecraft, säger en sekreterare som övervakar dem: "Berätta för presidenten att Rick and Morty precis blåste Amerika." Och du vet vad? USA förtjänar det.

"The Rickchurian Mortydate" är ett avsnitt som fungerar otroligt bra som en fristående berättelse i sin A-Plot med Rick vs presidenten, men avsnittet misslyckas samtidigt som en säsongfinal när en förkrympt B-Plot handlar om att Beth ifrågasätter ifall hon är verklig eller bara en klon skapad av Rick. Allting tar plötsligt bara slut, Beth och Jerry blir tillsammans igen, och Rick and Morty trycker på den mjuka omstarts-knappen genom att göra alla i familjen lyckliga förutom för Rick. Om ni precis som vi känner att vibbarna kring säsongsfinalen känns lite sådär, så finns det faktiskt en förklaring.

Rick And Morty Agerar Ghostbusters I "Kennedys Sex-Tunnlar"
Rick and Morty som Ghostbusters i "Kennedys Sex-Tunnlar"

Avsnittet var inte avsett som säsongsfinal

Strax innan det här avsnittet ursprungligen sändes för första gången, 1 oktober 2017, förklarade Dan Harmon för Entertainment Weekly att avsnitt 10 från början inte var avsett som säsongsfinal.

"Jag vill inte förgifta brunnen", sa han då, "men säsongsfinalen är ett bra avsnitt som vi final-iferade när vi insåg att vi inte skulle kunna göra 14 avsnitt som planerat. "Tyvärr så får final-ifieringen av detta avsnitt allting att kännas hopkrympt när man ser till själva berättandet av storyn."

I sitt första framträdande är presidenten entusiastisk, kooperativ och till och med vänlig, men i slutet av säsong 3 har han förvandlats till en löjlig och barnslig personlighet, ovärdig sin titel som president över Amerika.

Det är nästan som om de är helt olika människor vi får se. Rick and Morty gör här sitt mest subversiva politiska ögonblick någonsin. "The Rickchurian Mortydate" är så anti-trump som det kan bli och knappast någon märker av det eftersom presidenten vi ser i det avsnittet är så annorlunda än den presidenten vi träffade två år tidigare. Men kanske är det just det som är meningen.

“You lying dicks! I see your asses playing Minecraft! I got you on satellite! That’s right. What do you have to say for yourselves?”

Rick And Morty Spelar Minecraft

Sidnot: En del av avsnittets bästa skämt kommer på bekostnad av Minecraft - och Jerry, förstås.

“So you’re mining stuff to craft with and crafting stuff to mine with,” säger Rick till Morty när han spelar Minecraft. "Har din pappa skrivit det här spelet?"

Senare, när Rick kritiserar Minecrafts reduktiva speluplägg, säger Morty: "Du kommer inte att ha kul om du analyserar allt." Det här är ännu en briljant subversiv instans av Rick and Morty-författarna som här pratar direkt till sin fanbase och ber dem att inte överanalysera en mycket löjlig show.

Vi stiftar bekantskap med presidenten för första gången i avsnittet "Get Schwifty", som sändes i augusti 2015. Det betyder att det skrevs bara månader tidigare under president Obamas presidentskaps-topp och det återspeglas i Rick and Mortys värld - även om den här fiktiva presidenten inte är menad att vara en exakt Obama-stand-in. Så vad hände egentligen med den fiktiva presidenten när han 2 år senare återvänder till showen märkbart förändrad?

Trump hände.

Presidenten I Rick And Morty Dansar Loss Till Låten Get Schwifty
Minns ni när presidenten fortfarande var cool?

Presidenten har nu märkbart förändrats

Presidenten återvänder som en oberäknelig mansgris som inte kan ta kritik eller olydnad. Han använder all slags olaglig teknik, inklusive en dödlig spionsatellit. Han skvallrar stolt om hemliga, heliga platser i Vita huset - "I enlighet med nationell förlägenhet: Kennedy Sex Tunnels, Truman Cocaine Lounge, McKinley Hooker Dump, och Lincoln Slave Coliseum." När han ringer Morty på sin mobiltelefon, står det på skärmen, “FAILURE TO ANSWER IS A FELONY OFFENSE.” (Förutspådde Rick and Morty SMS-meddelandet "Presidential Alert" som gick ut i USA oktober 2018?)

Förenta staternas Federal Emergency Management Agency, även känt som FEMA, utfärdade 2018 ett påminnelsesystem i form av SMS-utskick som kom att kallas "Presidential Alert". Tjänsten gör det möjligt för Donald Trump och framtida presidenter att utfärda meddelanden till telefoner över hela landet - och det finns inget sätt att avprenumerera sig från dessa utskick.

I Sverige kan man likna detta system vid VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten. Fast i Sverige är dessa SMS-utskick varningar som skickas till din mobil om den är registrerad, eller används, i det drabbade området. En annan skillnad är att dessa meddelanden inte skickas från Statsministern, utan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Presidenten I Rick And Morty Med En Vit T-shirt Det Står Best President Ever PÅ

Rick and Morty:s medskapare Dan Harmon bekräftade för Wrap i september 2017 att Donald Trump fortfarande var ute och kampanjade när de skrev slutet av säsong 3. Skrivteamet på Rick and Morty hade ännu inte blivit vana vid Trumps Amerika eller vilken typ av president han så småningom skulle bli. Men själva tanken på en karikatyr-tecknad dålig president var uppenbarligen på deras agenda, eftersom det politiska klimatet som då omgav Trump ökade under de månader som ledde fram till valet. Vid tiden för "The Rickchurian Mortydate" hade Trump varit nyvald president i nästan ett år.

Presidenten I Rick And Morty Med Sin Klumpiga Omoderna Portal

Ytterligare händelser visar på presidentens oförmåga

Innan Rick och Morty avsiktligen "blåser Amerika" för att spela Minecraft, föreslår Morty att de pratar med presidenten om att sätta gränser. "Ja det låter roligt," säger Rick. "Låt oss sätta några gränser med en bortskämd kontrollfreak som tror att han styr och sedan kommer med värld och ordning och beställer drönar-attacker för att klara av sin osäkerhet." När presidenten senare hör deras konversation föreslår han att skicka en drönar-attack på dem.

Det är då Rick and Morty dumpar presidenten via telefon och de båda går sina separata vägar vilket leder oss till ett mycket konstigt sci-fi krig som kan liknas vid kalla kriget, som varar knappt en minut efter att båda parterna konvergerar över en liten, kärnkrafts-kapabel civilisation som upptäckts långt in i Brasiliens djungel.

De löjliga händelserna som följer demonstrerar bara ytterligare på presidentens oförmåga - han behöver Rick and Morty. All teknik som presidenten har tillgång till ser ut som billig imitation, inklusive pillerbaserad 70-talskrympning och en knappt mobil, väldigt opraktisk massiv blå portal. Rick and Morty löser problemet innan det ens hinner börjar och skapar sedan världsfred genom att skapa en "Ganska Logiskt När Man Tänker På Det Överensstämmelse", mellan Israel och Palestina efter att ha rökt perspektiv-förhöjande alienferomoner genom en laser hooka - allt bara för att visa presidenten vem som egentligen har övertaget.

Vi kan lämna politiken åt sidan, den verkliga skönheten med detta avsnitt kommer från dess spektakulära tredje handling och den eskalerade sci-fi-konflikten mellan presidenten och Rick. Vi ser en hel arsenal av nya personliga försvarsprylar till Ricks innehav, inklusive en reflektorsköld som avvisar kulor, en slags båglaser-piska och ett osynligt vapen som dödar en vakt så fort han tar på Rick.

Presidenten har även han sina egna otroliga vapen att möta Rick med, som en anti-gravitations pistol och även en satellit i omloppsbana med laser som han kontrollerar med sin klocka. Saker och ting skruvas upp ytterligare i Truman Cocaine Lounge, där presidenten kallar till sig skrämmande, visselpips-kontrollerade barn och en robot som han själv kontrollerar. Som svar använder Rick en hologram-duplikator och ett ihopfällbart fight-redskap.

Presidenten I Rick And Morty Sittandes I En Robot Han Själv Kontrollerar I Fighten Mot Rick

Nästa president kommer reflektera den i verkligheten

Det är kanske den enskilt största action sekvensen i Rick and Mortys historia, vilket är anledningen till att det är så mycket mer av en besvikelse när det bara är något som tar slut på Vita huset gräsmatta efter att Rick tappat intresset. Liksom säsong 3 i sin helhet är denna kamp över för tidigt.

Det kan vara svårt att föreställa sig vem som kommer att ockupera det ovala kontoret när serien återkommer med säsong 4, men baserat på "The Rickchurian Mortydate" (och "Get Schwifty" före det) kan du räkna med att Rick and Mortys president kommer att vara en reflektion av den vi hanterar i det verkliga livet då.

// Redaktionen

Kontakta oss på: redaktionen@rickandmorty.se om det är något särskilt du vill att vi ska skriva om.


2 Kommentarer

  • Johannes

    Blir nog samma Trumpiga president igen :D :D

  • Arnold D5

    Skön läsning. Känns som jag inte gör något annat än väntar på nya säsongen i höst.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar från Rick & Morty Bloggen? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.