Köp Rick and Morty Merch på Amazon Sverige →

Jerry Smiths mörka hemlighet som få känner till

Krönikor -

Jerry's mörka hemlighet som få känner till

läsning - ord

Rick and Morty har alltid pressat gränserna för vad som är accepterat att skämta om, men när går chockerande humor över från revolutionerande till nästan rakt offensiv? Vi kanske har svaret med säsongsfinalen av säsong 1, "Ricksy Business."

Detta avsnitt är mest ihågkommet för att Rick, Summer och Morty har hemmafest när Jerry och Beth lämnar för en romantisk resa. Men det finns en händelse nästan i slutet av avsnittet som för vissa kan uppfattas som problematisk, även för en såpass gränsbrytande tv-serie som Rick and Morty. Det är en händelse som helt kan förändra hur fans ser på seriens minst älskade karaktär, Jerry Smith.

B-ploten för "Ricksy Business" är att Beth och Jerry försöker återuppliva sitt trassliga äktenskap genom att åka på en rekreations kryssning med Titanic som är "o-osänkbar".

Så fort de kommer ombord på Titanic vill Jerry göra alla de grundläggande momenten som att ställa sig i en lång bara för att kunna ta kort längst fram i båten. (Han har därför införskaffat sig tidstypiska kläder precis som Jack i Titanic.) Beth däremot vill bara koppla av med en bok och en margarita. Beth överger därför Jerry och parar istället ihop honom med en äldre städerska på båten vid namn Lucy. Det är meningen att vi ska skratta åt hans falska romans med Beth och hur lam han är, ända tills Lucy försöker våldta Jerry under vapentvång i en gammal bil i lastutrymmet för att återskapa scenen från Titanic.

Efter att Beth räddat Jerry från att bli våldtagen, lägger hon en kommentar om hur Lucy från första mötet inte verkade vara typen som våldtar.

"Hur exakt ser en våldtäktsman ut Beth !?" Skriker Jerry. "Är det en slavisk man som bär jeansjacka med ett ojämnt skägg som stinker av billig champagne när han andas med sina läppar fulla av blåsor ...?"

Vänta nu lite. Har Jerry blivit våldtagen?

Har Jerry Smith från tv-serien rick and morty blivit våldtagen?
Stackars Jerry har trauma i sitt förflutna som vi inte helt förstår

Går Rick and Morty för långt här?

Beskrivningen är så detaljerande att vi med säkerhet kan anta att Jerry fallit offer för sexuella övergrepp. Vi är ledda att tro att hans tafatthet är ett resultat av detta trauma. Rick and Mortys skribenter använder i huvudsak det som en punchline, vilket kan verka lite problematisk när Jerry ständigt framställs som en patetisk loser. Hans intelligenta fru förminskar honom, hans barn respekterar honom inte, och hans svärfar ifrågasätter ständigt hans auktoritet.

I säsong 3 diagnostiserar Rick Jerry som en slags emotionell parasit där han säger:

“You act like prey, but you’re a predator! You use pity to lure in your victims! That’s how you survive! I survive because I know everything. That snakes survives because children wander off, and you survive because people think, ‘Oh, this poor piece of [beep]. He never gets a break. I can’t stand the deafening silent wails of his wilting soul. I guess I’ll hire him or marry him.’”

Så i själva verket är Jerry en patetisk loser för att han är ett offer? Det är lite för problematiskt, även för Rick and Morty.

Det är kanske tur att detta tvivelaktiga, misslyckade skämt inte händer förrän i slutet av avsnittet, för det mesta av vad som händer under festen i Smiths hus är riktigt underhållande att titta på.


Abradolf Lincler crashar familjen Smiths fest
Abradolf Lincler crashar familjen Smiths hemmafest

Rick anordnar galen Sci-fi fest

Avsnittet precis före "Ricksy Business", "Close Rick-Counters of the Rick Kind", är enormt viktigt för showens riktning och introducerar oss till The Council of Ricks, Citadellet och Evil Morty. Så att Rick and Morty väljer att avsluta säsongsfinalen av säsong 1 med ett istället ganska trivialt avsnitt känns mindre rätt.

"Ricksy Business" går all-in på den typiska bilden av att ungdomarna anordnar hemmafest så fort föräldrarna lämnar huset för helgen, men eftersom det här är Rick och Morty, bjuder Rick in massvis med aliens och galna sci-fi saker händer.

Rick retar i början Summer för att hon vill anordna en fest för att öka hennes popularitet i skolan. Han tycker att iden är löjlig.. men bara för att han själv anordnar en ännu bättre hemmafest. Summer vill öka sin sociala ställning bland de coola ungdomarna. Rick vill bara bli "riggity riggity wrecked!" Att se krocken mellan Summers vänner och Ricks aliens utan föräldraövervakning är ganska härligt.

Summer är ofta som bäst när hon avvisar Morty och Ricks äventyr, som i "Ricksy Business" när hon skrattar åt Rick och frågar honom, "Kommer några glip glops från den tredje dimensionerna att komma över och spela kort eller något?" Skämtet betalar av sig dubbelt när ett gäng aliens plötsligt dyker upp och Rick refererar till dem som "glip glops". Dock spelar dem inte kort..

Så småningom blir avsnittets handling som tagen direkt ur Doctor Who-avsnittet "Smith and Jones", där ett helt sjukhus transporteras till månen. Men i stället för en smörig historia full av puns om doktorer och doktorn, har den här historian en rad roliga moment som tex Abradolf Lincler - en klonad hybrid av Abraham Lincoln och Adolf Hitler - som offrar sig själv i ett ögonblick av laddat drama. Rick ger emellertid inte AF, och inte heller tittaren.

Så vårt råd är att inte titta på "Ricksy Business" om du är ute efter en intressant plot-story eller vassa karaktärer. Titta istället på avsnittet för de hysteriska skämten, som Ricks kärlek till canapés tex.

Rick and Morty Canapé skämt 
“You keep your ‘awesome’ friends away from my canapés!”

I allt kaoset i det här avsnittet ger de tysta små skämten i bakgrundsbruset eller de snabba punchlines som körs precis före scenklippningarna, några av de bästa skratten. Ricks finkänsliga uppmärksamhet på hans canapér, en hors d'œuvre som folk på Reddit identifierade som getost, mint och oliver.

Det är också ganska fantastiskt att alla dessa gymnasieelever bara fortsätter agera som vanligt när en massa små gelé utomjordingar dyker upp, eller när en alien plötsligt äter upp en annan alien i huset. Att Tammy och Birdperson blir tillsammans är också ett perfekt exempel på detta. Trots en rad stora skämt och en viktig plot-poäng är "Ricksy Business" tyvärr inte bland de bästa Rick and Morty avsnitten, särskilt med tanke på hur illa dem behandlar stackars Jerry Smith.

// Redaktionen

Kontakta oss på: redaktionen@rickandmorty.se om det är något särskilt du vill att vi ska skriva om.


Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar från Rick & Morty Bloggen? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.